Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

КОЛИ БУЛИ ПІДНЯТІ ПНАШІ ПРАПОРИ НА КОРАБЛЯХ ЧОРНОМОРСЬКОГО ФЛОТУ

Дата: 01.05.2024 09:34
Кількість переглядів: 34

В рамках нашої рубрики у співпраці з Український інститут національної пам'яті ми підготували для вас матеріал про те, що 29 квітня 1918 року на кораблях Чорноморського флоту були підняті синьо-жовті прапори.

Тривав останній рік Першої світової війни, в якій Чорне море було одним з театрів бойових дій. В Чорноморському флоті царської росії значна частка особового складу моряків була саме вихідцями з України, а всі найважливіші бази: Севастополь, Миколаїв, Одеса – розташовувались на українських теренах.

Під час Української революції, з лютого 1917 року, діяльність української інтелігенції й старшин на Чорноморському флоті, український рух в Севастополі, Одесі й інших портових містах створили сприятливе підґрунтя для активізації українізації на флоті.

Новопостала Українська держава вже на той час розуміла, яким важливим є фактор наявності військово-морських сил у боротьбі за незалежність.

Відстоювання право на власні ВМС далось Україні важко у той час. На колишній російський морський спадок тоді претендували німці, як на військовий трофей, а чимало моряків соціальне поставили вище над національним й активно підтримували більшовиків.

Проте, перші українські прапори замайоріли над Севастополем ще у 1917 р. 12 липня 1917-го на есмінці «Завидний» вперше був піднятий синьо-жовтий прапор. Ця історична подія ознаменувала початок українізації екіпажів кораблів. 12 листопада піднявши синьо-жовтий прапор, про свій перехід на бік української влади заявили команди крейсера «Пам’ять Меркурія» (майбутній крейсер «Гетьман Іван Мазепа») та лінкору «Воля».

У 1918 р. більшовики захопили Крим. Усвідомлюючи його важливе стратегічне значення УНР розпочала боротьбу за його визволення, яка увінчалась успіхом й виходом українських сил до ключових населених пунктів півострова: Джанкою, Сімферополя, Бахчисараю.

Водночас командувач Чорноморським флотом контрадмірал Михайло Саблін оголосив про повний перехід усіх сил флоту під юрисдикцію УНР.

Кульмінацією цього стало 29 квітня 1918, коли було видано наказ урочисто підняти українські прапори. Відтоді цей день вважається днем зародження військово-морського флоту України.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь