ЗАПОБІГТИ ЗАРАЖЕННЮ АФРИКАНСЬКОЮ ЧУМОЮ СВИНЕЙ
За результатами досліджень державними лабораторіями Держпродспоживслужби біологічного матеріалу від свиней, що загинули у приватному секторі та мисливському господарстві Київської і Чернігівської областей, виявлено ДНК-вірус африканської чуми свиней, що є ризиком для господарств сусідніх областей.
З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації і недопущення розповсюдження АЧС Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області рекомендує власникам свиней посилити профілактичні заходи.
АЧС - найнебезпечніша хвороба свиней, оскільки її занесення супроводжується:
• високою смертністю серед ураженого поголів'я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати інфіковане стадо;
• запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств та обмежень у сфері торгівлі свинарською продукцією, що впливає на ціни та доступність свинини для споживачів.
Факторами передачі збудника можуть стати різні об'єкти зовнішнього середовища: корми, вода, гній, підстилка, предмети догляду за тваринами, одяг обслуговуючого персоналу, транспорт, що були контаміновані вірусом, а також трупи загиблих від чуми свиней.
Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, гризуни, комахи, не чутливі до нього дикі та свійські тварини, а також люди, що знаходяться в епізоотичному осередку. Особливо небезпечними є інфіковані продукти забою, боєнські та кухонні відходи.
Заходи з покращення рівня біобезпеки господарства:
1. Усі господарства, незалежно від форми власності, зобов'язані дотримуватися вимог закритого режиму роботи;
2. Не купувати живих свиней, корми та сировину на АЧС-позитивних територіях, утримуватись від закупівель свиней і корму без відповідних документів та сертифікатів;
3. Для зменшення ризику необхідно забезпечити, щоб у радіусі 3-5 км довкола ферми не утримувалися свині (у приватному секторі або у підсобних господарствах персоналу);
4. Згодовувати свиням лише термічно оброблений корм, виключити потрапляння на ферму і згодовування помиїв, харчових відходів і інших потенційно небезпечних джерел вірусу.