Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

ЗАПОБІГТИ ЗАРАЖЕННЮ АФРИКАНСЬКОЮ ЧУМОЮ СВИНЕЙ

Дата: 02.08.2023 14:40
Кількість переглядів: 90

За результатами досліджень державними лабораторіями Держпродспоживслужби біологічного матеріалу від свиней, що загинули у приватному секторі та мисливському господарстві Київської і Чернігівської областей, виявлено ДНК-вірус африканської чуми свиней, що є ризиком для господарств сусідніх областей.

З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації і недопущення розповсюдження АЧС Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області рекомендує власникам свиней посилити профілактичні заходи.

АЧС - найнебезпечніша хвороба свиней, оскільки її занесення супроводжується:

• високою смертністю серед ураженого поголів'я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати інфіковане стадо;

• запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств та обмежень у сфері торгівлі свинарською продукцією, що впливає на ціни та доступність свинини для споживачів.

Факторами передачі збудника можуть стати різні об'єкти зовнішнього середовища: корми, вода, гній, підстилка, предмети догляду за тваринами, одяг обслуговуючого персоналу, транспорт, що були контаміновані вірусом, а також трупи загиблих від чуми свиней.

Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, гризуни, комахи, не чутливі до нього дикі та свійські тварини, а також люди, що знаходяться в епізоотичному осередку. Особливо небезпечними є інфіковані продукти забою, боєнські та кухонні відходи.

Заходи з покращення рівня біобезпеки господарства:

1. Усі господарства, незалежно від форми власності, зобов'язані дотримуватися вимог закритого режиму роботи;

2. Не купувати живих свиней, корми та сировину на АЧС-позитивних територіях, утримуватись від закупівель свиней і корму без відповідних документів та сертифікатів;

3. Для зменшення ризику необхідно забезпечити, щоб у радіусі 3-5 км довкола ферми не утримувалися свині (у приватному секторі або у підсобних господарствах персоналу);

4. Згодовувати свиням лише термічно оброблений корм, виключити потрапляння на ферму і згодовування помиїв, харчових відходів і інших потенційно небезпечних джерел вірусу.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь