Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

ЗАПОБІГТИ ЗАРАЖЕННЮ АФРИКАНСЬКОЮ ЧУМОЮ СВИНЕЙ

Дата: 02.08.2023 14:40
Кількість переглядів: 106

За результатами досліджень державними лабораторіями Держпродспоживслужби біологічного матеріалу від свиней, що загинули у приватному секторі та мисливському господарстві Київської і Чернігівської областей, виявлено ДНК-вірус африканської чуми свиней, що є ризиком для господарств сусідніх областей.

З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації і недопущення розповсюдження АЧС Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області рекомендує власникам свиней посилити профілактичні заходи.

АЧС - найнебезпечніша хвороба свиней, оскільки її занесення супроводжується:

• високою смертністю серед ураженого поголів'я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати інфіковане стадо;

• запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств та обмежень у сфері торгівлі свинарською продукцією, що впливає на ціни та доступність свинини для споживачів.

Факторами передачі збудника можуть стати різні об'єкти зовнішнього середовища: корми, вода, гній, підстилка, предмети догляду за тваринами, одяг обслуговуючого персоналу, транспорт, що були контаміновані вірусом, а також трупи загиблих від чуми свиней.

Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, гризуни, комахи, не чутливі до нього дикі та свійські тварини, а також люди, що знаходяться в епізоотичному осередку. Особливо небезпечними є інфіковані продукти забою, боєнські та кухонні відходи.

Заходи з покращення рівня біобезпеки господарства:

1. Усі господарства, незалежно від форми власності, зобов'язані дотримуватися вимог закритого режиму роботи;

2. Не купувати живих свиней, корми та сировину на АЧС-позитивних територіях, утримуватись від закупівель свиней і корму без відповідних документів та сертифікатів;

3. Для зменшення ризику необхідно забезпечити, щоб у радіусі 3-5 км довкола ферми не утримувалися свині (у приватному секторі або у підсобних господарствах персоналу);

4. Згодовувати свиням лише термічно оброблений корм, виключити потрапляння на ферму і згодовування помиїв, харчових відходів і інших потенційно небезпечних джерел вірусу.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь