Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

ДЛЯ ЗАПОБІГАННЯ ЗАХВОРЮВАНЬ НА ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ

Дата: 02.05.2023 10:46
Кількість переглядів: 51

Відповідно до інформації Роздільнянського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області епідемічна ситуація із захворюваністю на гострі кишкові інфекції з настанням весняно-літнього періоду щорічно має тенденцію до ускладнення. Захворюваність на гострі кишкові інфекції уточненої та невстановленої етіології в цей період зростає. Як правило, до 70% хворих приходиться на дитяче населення, до 30% зросла захворюваність серед дорослого населення району.

Провідними факторами передачі збудників кишкової інфекції є швидкопсувні харчові продукти, у т.ч. молочні, м’ясні продукти, в’ялена та копчена риба, швидкопсувні напої, у т.ч. квас, які придбані в місцях стихійної торгівлі.

Так приватними особами здійснюється торгівля харчовими продуктами, в т.ч. швидкопсувними (ковбасними виробами, креветками, кукурудзою, пиріжками, хотдогами, кондитерськими кремовими виробами тощо) домашнього приготування, з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах, навколо ринків та в інших невстановлених місцях, за відсутністю документів, які посвідчують їх безпечність для здоров’я населення, особистих медичних книжок, за відсутністю умов для дотримання правил особистої гігієни.

При реалізації швидкопсувних продуктів не дотримується температурний режим, що може сприяти їх псуванню та виникненню гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення району.

Крім цього, Держпродспоживслужби зазначає, що епізоотична ситуація у світі також ускладняється. Зокрема з січня по березень 2023 року в країнах Європи зареєстровано 1573 спалахи грипу птиці в 26 країнах, у т.ч. що межують з Україною. Також з початку року на території України зареєстровано 4 випадки африканської чуми свиней. Епізоотична ситуація зі сказу тварин також викликає занепокоєння,з початку року в районізареєстровано 7 випадків захворювання на сказ.

Реалізація сировини тваринного походження у невстановлених місцях також значно ускладнює здійснення заходів із недопущення занесення та розповсюдження на території району небезпечних хвороб тварин та птиці.

Відповідно до Положення про Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області, затвердженого наказом Держпродспоживслужби України від 24.02.2020 №159 заходи державного контролю за здійсненням несанкціонованої торгівлі не належить до повноважень Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

Водночас, зазначаємо, що відповідно до ст.160 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях тягне за собою накладання штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої. Торгівля з рук у невстановлених місцях промисловими товарами – тягне за собою накладення штрафу від шести до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь