Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

ЗАХИСТІТЬ СВОЮ ПТИЦЮ ВІД ГРИПУ

Дата: 31.03.2023 10:41
Кількість переглядів: 62

У зв’язку з ускладненням епізоотичної ситуації у світі щодо грипу птиці, існує високий ризик занесення та розповсюдження грипу птиці на територію Одеської області.

Зокрема з січня по березень в країнах Європи зареєстровано 1573 спалахи грипу птиці в 26 країнах, у т.ч. що межують з Україною (Угорщина – 51, Польща – 93, Румунія – 14, Молдова – 1). Також сприяють поширенню грипу шляхи міграції цільових видів дикої перелітної птиці та концентрація поголів’я птиці.

Пташиний грип − гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, яка характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Зрідка ці віруси грипу можуть заразити свиней і людей.

Грип птиці відноситься до транскордонних захворювань, поширення яких неможливо зупинити тільки обмеживши переміщення товарів через кордон. Основними переносниками та джерелом розповсюдження інфекції є перелітні водоплавні птахи.

При виникненні захворювання встановлюються обмеження на експорт птахопродукції з території країни, що разом із заходами з ліквідації хвороби (карантин, зонування, умертвіння птиці, дезінфекція) завдає значних економічних збитків як державі, так і виробникам.

Найбільш ефективними заходами, направленими на мінімізацію ризиків поширення грипу птиці в Україні, є дотримання вимог біобезпеки, як в комерційних, так і в особистих селянських господарствах, а у випадку захворювання – своєчасне реагування та здійснення заходів з локалізації та ліквідації захворювання.

Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в особисті селянські господарства, власники птиці повинні забезпечувати виконання ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці, зокрема:

- при вході у приміщення (вольєр), де утримується птиця, необхідно обладнати дезкилимки та періодично заправляти їх дезрозчинами;

- щоденно проводити клінічний огляд птиці;

- переодягатися перед входом та виходом у приміщення (вольєр), де утримується птиця;

- мінімізувати контакт з дикою та синантропною птицею;

- птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);

- не допускати вільного вигулу птиці на вигонах, водоймах;

- не допускати контакту домашньої птиці з синантропною та особливо з дикою перелітною птицею;

- проводити ретельну очистку пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал;

- негайно інформувати державні установи ветеринарної медицини про захворювання птиці, її загибель (вимушений забій) або невластиву поведінку.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь