A A A K K K
для людей із порушенням зору
Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

В УКРАЇНІ ПРОХОДИТЬ ФЛЕШМОБ З МЕТОЮ ПОПУЛЯРИЗАЦІЇ НЕМАТЕРІАЛЬНОЇ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ

Дата: 10.03.2023 09:58
Кількість переглядів: 60

 

 

З нагоди відзначення 15-ї річниці ратифікації Україною Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини, яка була прийнята державами-членами ЮНЕСКО у 2003 році, Міністерство культури та інформаційної політики проводить флешмоб з метою популяризації нематеріальної культурної спадщини, що є визнанням національної ідентичності та здобутком українського народу.

На сьогодні 5 елементів нематеріальної культурної спадщини України включені до списків ЮНЕСКО та 62 елементи внесені до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України включно особливості виконання клезмерської музики Подільського району Одеської області, який на сьогодні переважно побутує у Кодимі, селах Загнітків, Шершенці, Грабове, Лабушне, Івашків, Олексіївка Подільського району Кодимської громади.

Також у списку представлено Різдвяний обряд «Мошу», обряд чоловічої коляди, що проводять в селі Орлівка Ренійської громади Ізмаїльського району.

Унікальним є і метод будівництва «суха кладка», який здавна практикується, на півночі області, у селах Загнітків, Олексіївка та Шершенці Кодимської громади та у Бессарабії – в селі Зоря Саратської громади.

Серед традицій, пов’язаних із культурою харчування притаманних Одещині, в Національному переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України, значиться – Біляївська рибна юшка і болгарська страва Міліна.

«Війна унаочнила те, що культурна спадщина – як матеріальна, так і нематеріальна, є одним з ключових елементів національної безпеки. Тому її збереження вкрай важливе. Культура – це фундаментальний аспект для майбутніх поколінь. Одеська область є багатонаціональною, то ж переконаний, що кожна праця має бути пошанована, а українські обряди і традиції повинні жити. І це дуже важливо, оскільки такі кроки свідчать про незламність української культури та її життєздатність, попри всі намагання російського агресора знищити нашу ідентичність» – зазначає Начальник Одеської ОВА Максим Марченко.

#НематеріальнаСпадщинаУкраїни#НеБорщемЄдиним


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь