A A A K K K
для людей із порушенням зору
Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

ВОЄННИЙ СТАН ЯК ФОРС-МАЖОРНІ ОБСТАВИНИ У ДОГОВІРНИХ ПРАВОВІДНОСИНАХ

Дата: 23.01.2023 09:33
Кількість переглядів: 129

Воєнний стан як форс-мажорні обставини у договірних правовідносинах

Вступне слово:

Війна внесла зміни в усі сфери життя. Бойові дії руйнують не лише міста, завдають шкоди цивільному населенню. Російська агресія ускладнила також виконання зобов’язань по укладених договорах, а подекуди зробила таке виконання неможливим. У зв’язку з цим майже всі суб’єкти господарювання звернули увагу та такий розділ в договорах як «Форс-мажор» або «Обставини непереборної сили».

Отже, що таке форс-мажорні обставини?

Форс-мажорними обставинами  є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору та/або обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами. До таких обставин, в тому числі відносяться: загроза війни; збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту; ворожі атаки; блокада; дії іноземного ворога; загальна військова мобілізація; військові дії; оголошена та неоголошена війна; вторгнення; блокада; введення комендантської години тощо.

Тобто нинішня ситуація в Україні абсолютно відповідає такому визначенню.

Як та хто має засвідчувати настання форс-мажорних обставин?

Існує певна процедура засвідчення настання форс-мажорних обставин, адже це не відбувається автоматично.

Посвідчують форс-мажорні обставини має право лише Торгово-промислова палата та її територіальні органи (відповідно до вимог ст. 14, 14-1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні»). Як посвідчуваний документ ТПП видає сертифікати про форс-мажорні обставини. Такі сертифікати видаються безкоштовно.

28.02.2022 Торгово-промислова палата України оприлюднила лист № 2024/02.0-7.1, яким засвідчила військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» обставинами непереборної сили (форс-мажором). Цей лист розміщено у відкритому доступі на офіційному сайті Торгово-промислової палати України та може бути надано сторонами договору як доказ настання форс-мажорних обставин.

Яке значення це має для договірних відносин?

Частиною 2 ст. 218 Господарського кодексу України та ст. 617 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі, якщо інше не передбачено законом або договором, суб’єкт господарювання за порушення господарського зобов’язання несе господарсько-правову відповідальність, якщо не доведе, що належне виконання зобов’язання виявилося неможливим внаслідок дії непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин за даних умов здійснення господарської діяльності.

Іншими словами, введення воєнного стану через агресію рф і, як наслідок настання форс-мажорних обставин, надає стороні право вимагати не застосування щодо неї передбачуваної законом або договором відповідальності.

Важливо розуміти, що форс-мажор не є підставою для невиконання зобов’язань по договорах, або «гарантією амністії» за порушення умов договору!

Адже сама лише наявність форс-мажорних обставин не є підставою, що унеможливлює виконання зобов'язання. Сторона, яка посилається на форс-мажор повинна ще довести причинно-наслідковий зв'язок між форс-мажором та неможливістю виконання конкретного зобов'язання.

За загальним правилом сторона повинна виконати основне зобов’язання, як тільки в неї з’явиться можливість, якщо інше не передбачено самим договором.

Як діяти стороні договору, яка не може виконати зобов’язання?

Якщо сторона договору позбавлена можливості вчасно або в повному обсязі виконати зобов’язання саме через воєнні дії їй варто:

1. Уважно прочитати договір на предмет повідомлення про настання форс-мажору. І виходячи з цього повідомити контрагента про це у визначений договором спосіб.

2. Коли настане можливість виконувати договір, хоча б частково – варто починати це робити.

3. Підготувати докази існування причинно-наслідкового зв’язку між настанням форс-мажору і неможливістю виконати зобов’язання.

Тетяна КУЛІШОВА

директор Роздільнянського місцевого центру

з надання безоплатної вторинної правової допомог


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь