A A A K K K
для людей із порушенням зору
Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

ЩЕ ОДНЕ УКРИТТЯ ГОТОВЕ ДО ЕКСПЛУАТАЦІЇ

Дата: 29.12.2022 11:33
Кількість переглядів: 319

Однією з головних вимог для організації очного навчання у школі є наявність найпростішого укриття для перебування учнів та вчителів під час повітряної тривоги. І якщо в Торосівській гімназії та Перехрестівському закладі загальної середньої освіти були відповідні приміщення, які просто привели до порядку, то у Затишанській школі з цим велика проблема, адже підходящого підвалу чи окремої будівлі просто не було.

Тому місцева влада вирішила реконструювати старий недіючий тир під тимчасове укриття. В мирний час це приміщення задіється для військово-патріотичного виховання підростаючого покоління.

Роботи з реконструкції тривали із середини вересня. За цей час сховище фактично побудували з нуля – прибрали два ряди старих бетонних кілець та розкопали ширше місце для укриття, спорудили нові стіни з блоків та встановили плити перекриття, потім з’явилося сучасне вхідне приміщення, де обладнали два санвузла та кімнату для зберігання генератора і необхідного інвентарю.

«Відверто кажучи, ми сподівалися завершити реконструкцію тиру ще наприкінці листопада, – розповів Затишанський селищний голова Геннадій Миколайович Топольницький. – Але у процесі роботи постійно виникали якісь непередбачувані перешкоди, на які не можна було закривати очі, бо хочеться зробити все якісно, по-господарськи і не на один рік. Наприклад, ще на початку внутрішнього оздоблення стін виявили підступання всередині приміщення грунтових вод. Щоб відвести воду, довелося обладнати каскад з трьох колодязів та спеціальний невидимий рівчак попід підлогою. А коли збудували нове вхідне приміщення (або, як кажуть, «шию», що споруджується в підвалах), постала проблема утворення великої кількості конденсату і прийшлося утеплювати цю частину ззовні. Було ще декілька дрібних непередбачуваних нюансів, що також затримували строки здачі укриття в експлуатацію. І все це на фоні постійних відключень електроенергії. Але, зрештою, нам все таки вдалося створити для учнів та педколективу нормальні умови на випадок повітряної небезпеки».

Голова громади додав, що в укритті встановлено 8 панелей для обігріву приміщення, які зараз працюють для висушування стін. За відсутності електроенергії 4 панелі підключатимуться від генератора.

Також будівельники змонтували козирок над дверми аварійного виходу, встановили поручні для транспортування на пандусі і поставили двоє пластикових дверей, що перешкоджатимуть охолодженню приміщення.

Отже, ще одне укриття готове до експлуатації і шкільний колектив має можливість давати і здобувати знання в безпечних умовах.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь