A A A K K K
для людей із порушенням зору
Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

НА ОДЕЩИНІ ЗАРЕЄСТРОВАНО ДРУГИЙ ВИПАДОК ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

Дата: 03.10.2022 09:24
Кількість переглядів: 57

Мешканка села Перехрестове Роздільнянського району назбирала в своєму садочку печериці. Перед вживанням відварила та підсмажила їх. Ознаки отруєння проявилися через пять годин. Зявилися нудота та діарея. Хвору госпіталізовано у стані середньої важкості.

Отруєння дикорослими печерицями сталося також на Київщині. Захворіли двоє дітей (віком 4 і 8 років) і двоє дорослих (віком 18 і 22 роки), їх у важкому стані госпіталізували у педіатричне та реанімаційне відділення міської лікарні. Згодом дітей перевели до дитячої спеціалізованої лікарні, де через важкий стан обоє померли наступного дня. 18-річна жінка померла у міській лікарні. 22-річний чоловіку важкому стані.

Місце збирання грибів лісосмуга біля житлового масиву міста. Гриби промили холодною водою та проварили протягом 8 хв, і потім обсмажили з цибулею та морквою до готовності. Наступного дня після вживання страви у постраждалих з’явилися нудота, блювання, діарея. По медичну допомогу звернулися у наступні 1-3 дні після появи симптомів і одразу були госпіталізовані

За 7 місяців 2022 року в Україні зареєстрували 12 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 19 людей.

Вкотре нагадуємо: годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років не можна. Також вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям.

Звертаємо увагу батьків і дорослих знайте і пам’ятайте правила збирання та споживання грибів і доносьте їх до своїх дітей, аби уникнути отруєнь і страшних наслідків для здоров’я та життя!

Правила збирання та споживання грибів:

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб не залишайте його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • удома ще раз ретельно перевірте гриби усі сумнівні треба викинути;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв після споживання, так і протягом кількох днів:

  • нудота;
  • блювання;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога в разі отруєння грибами

  • терміново телефонуйте до «швидкої» загальний номер 103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Лікування необхідно здійснювати в спеціалізованих лікувальних закладах, адже методи лікування залежать від виду гриба, що спричинив отруєння.

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, їх вигляд допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

 

Тетяна ЯЦЕВИЧ, провідний фахівець Захарівського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь