A A A K K K
для людей із порушенням зору
Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

СЕСІЮ ЗІРВАТИ НЕ ВДАЛОСЯ

Дата: 15.07.2021 11:46
Кількість переглядів: 1476

Пленарне засідання Затишанської селищної ради, яке відбулося вчора, тривало під пильним наглядом помічників депутата Одеської обласної ради Андрія Бабенка. Приводом для їх приїзду стали скарги депутатів громади Олександра Готка, Віктора Балти та Наталії Мартинчі.

Як виявилося, О.Готко хоче бачити порядок денний та всі проекти рішень сесії за 10 днів до початку засідання. Так, цього вимагає законодавство, але, на жаль, у щоденній круговерті справ майже всі сесії позачергові і триденний строк розміщення інформації на сайті дотримується. До того ж, всі питання попередньо розглядаються депутатами на засіданнях постійних комісій і до цього часу ні в кого не виникало особливих зауважень.

Наприклад, під час засідання «бюджетної» комісії, яка відбулася минулого понеділка, у О.Готка не було жодних запитань. Так само й у процесі «земельної» комісії – Н.Мартинча спокійно слухала пояснення відповідальних фахівців, а лише в ході сесії стала нарікати, що їй було все незрозуміло і не були надані матеріали для ознайомлення. Причому всі ці претензії згадані депутати селищної ради насмілилися висловлювати саме у присутності та з допомогою представників А.Бабенка. До цього їх все влаштовувало.

Грубе й безцеремонне втручання помічників обласного депутата у роботу сесії, безліч запитань, звинувачень та погроз дещо порушили регламент засідання, проте голові Затишанської громади Геннадію Топольницькому вдалося дещо заспокоїти присутніх і у робочому режимі продовжити розгляд питань порядку денного.

Перший проект рішення стосувався встановлення місцевих податків і зборів на 2022 рік – тут все залишається без змін, тож більшість депутатів проголосували «за». «Проти» голосували тільки В.Балта, О.Готко та Н.Мартинча.

Друге питання – внесення змін до Програми забезпечення пожежної безпеки в закладах освіти. Йшлося про виділення коштів з бюджету громади на обладнання будівлі Перехрестівської школи автоматичною пожежною сигналізацією. За це проголосували всі присутні депутати, окрім В.Балти і О.Готка. Мабуть, безпека дітей для них не важлива.

Далі розглядався проект рішення про внесення змін до Програми оздоровлення та відпочинку дітей. На попередній сесії депутати підтримали пропозицію начальника управління з питань освіти, культури та молодіжної політики Затишанської селищної ради Олени Мирзакірової про виділення 100 тисяч гривень на літній відпочинок учнів, які демонструють гарні результати у шкільному житті. Адже так виходить, що діти пільгової категорії можуть відпочивати у таборах за рахунок коштів державного бюджету, а решта школярів позбавлені такої можливості через фінансові труднощі в своїх родинах. Тому для підтримки таких учнів і була розроблена місцева програма, завдяки якій діти зможуть оздоровлюватися влітку за рахунок коштів громади.

На 100 тисяч гривень, виділених під час минулої сесії, вже 21 липня зможуть поїхати до табору 13 юних жителів Затишанської селищної ради (з трьох шкіл громади). Тож управління освіти знову звернулося до депутатів з проханням виділити ще 100 тисяч гривень, аби і в серпні 13 діток мали можливість відпочити у спеціалізованих закладах Одещини. «За» таке рішення проголосували всі присутні депутати нашої громади.

Серед важливих питань – внесення змін до Плану соціально-економічного та культурного розвитку селищної ради. Йшлося про виділення коштів на капітальний ремонт третього поверху приміщення Затишанської школи. Результат голосування: всі депутати «за», «утримався» лише О.Готко.

Звіт директора Затишанського комунального підприємства «Господар» Дениса Кожухаря викликав ряд запитань та претензій як з боку депутатів селищної ради, так і старост і керівників структурних підрозділів селищної ради. Наразі у «Господарі» є проблеми з розрахунками за спожиту воду жителями громади, наявна заборгованість із заробітної плати перед працівниками підприємства, накопичилося чимало зауважень щодо виконання тих чи інших робіт. Про всі виявлені недоліки депутатам детально доповів нещодавно призначений заступник голови Затишанської селищної ради Вячеслав Думитрашко. Тож, у результаті такого господарювання та у зв’язку із закінченням контракту, всі депутати проголосували «за» припинення дії трудового договору з директором КП «Господар». Поки що Д.Кожухаря призначено виконувачем обов’язків керівника «Господаря» до проведення конкурсу на цю посаду.

Далі депутати одноголосно підтримали внесення змін до бюджету Затишанської селищної ради та затвердили розпорядження селищного голови, видані в міжсесійний період («проти» цього проекту рішення проголосував В.Балта, а О.Готко та Н.Мартинча «утримались»). Для загального розуміння, ці розпорядження стосувалися відзначення цінними подарунками 90-х ювілярів громади, надання відповідного статусу дітям без батьківського піклування, оголошення та проведення конкурсів на заміщення вакантних посад, а також прийняття, звільнення, надання відпусток та виплату заохочень працівникам селищної ради.

При переході до блоку «земельних» питань серед активістів та представників обласного депутата знову пронісся шквал невдоволення – причому двоє затишанських депутатів О.Готко і Н.Мартинча лише розгублено кидали невпевнені репліки, а хаос у роботу сесії вносили приїжджі «шукачі порушень».

Начальник відділу з питань земельних відносин Надія Галишина детально зупинялася на кожному із 37 проектів рішень, конкретно називаючи місце розташування ділянок, їх розмір, цільове призначення тощо. Здавалося, що навіть сторонній людині має бути все зрозуміло. Проте й тут логіки вищезгаданих депутатів не спостерігалося – кожен з них голосував то «за», то «проти», то «утримався». Виходить, що одним людям вони наче давали дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, а інших позбавляли такого права, голосуючи проти затвердження технічної документації щодо поділу земельних ділянок з кадастровими номерами. Кому цікаво – можна подивитися результати голосування сесії на сайті Затишанської громади у розділі «Документи ради VIII скликання» за посиланням: https://rada.info/upload/users_files/04379255/c8a1e36894de56a32171c5710297bf9e.docx  Саме тут стає очевидним хто справді вболіває за майбутнє громади та добробут людей, а хто здатен лише вносити розбрат і хаос, позуючи на відеокамери та викрикуючи безпідставні звинувачення.

Сесія все ж таки відбулася – прийнято 49 життєво важливих рішень як для розвитку Затишанської громади в цілому, так і для конкретних людей зокрема.

P.S. Ще на початку засідання активісти депутата облради викликали поліцію. Після завершення сесії Н.Мартинча написала заяву про порушення регламенту сесії, порядку скликання земельної комісії та перешкоджання депутатській діяльності для ознайомлення з матеріалами. Відповідальні спеціалісти селищної ради з-поміж термінового виконання своїх прямих професійних обов’язків дають правоохоронцям пояснення. Ось так і працюємо…


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь