Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Карантин: Верховна рада прийняла антикризові закони

Дата: 23.03.2020 15:36
Кількість переглядів: 295

 З 12 березня по 3 квітня 2020 року на всій території України встановлено карантин (постанова КМУ від 11.03.20 р. № 211 – із 17 березня діє в новій редакції). У той самий день прийнято й опубліковано чотири «карантинних» Закони від 17.03.20 р. № 530-ІХ, № 531-ІХ, № 532-ІХ, № 533-ІХ («Голос України» від 17.03.20 р. № 51). Законом № 530 карантин віднесений до форс-мажорних обставин, передбачено тимчасово проводити закупівлі, необхідні для здійснення невідкладних заходів з попередження і лікування коронавірусної хвороби (COVID-19), без застосування процедур Закону від 25.12.15 р. № 922-VIII «Про державні закупівлі» та багато іншого. А Закон № 533 спрямований на підтримку бізнесу. Найважливіші для платників податків зміни передбачені в кількох напрямах. Зміни щодо штрафів Платники податків звільняються від відповідальності за податкові порушення, скоєні в період з 1 березня по 31 травня 2020 року. У цей період також не нараховуватиметься пеня (а та, що вже нарахована, має бути списана). Ідеться про всі податкові штрафи, крім штрафів: за порушення, допущені при нарахуванні, декларуванні та сплаті ПДВ, акцизного податку та рентної плати; порушення правил обліку, виробництва та обороту пального і спирту етилового; недотримання вимог до договорів довгострокового страхування життя і недержавного пенсійного забезпечення; за відчуження майна, що перебуває в податковій заставі. До платників ЄСВ тимчасово не застосовуватимуться санкції за несвоєчасне подання звітності та несвоєчасну сплату (перерахування) збору, а також за неповну або несвоєчасну його сплату в періоди з 1 по 31 березня і з 1 по 30 квітня. Протягом цього ж періоду не нараховуватиметься пеня (нові п. 911.1, 911.2 розд. VIII Закону від 08.07.10 р. № 2464-VI, далі – Закон № 2464). Водночас запроваджується адміністративна відповідальність за порушення карантинних і санітарних правил (для громадян – у вигляді штрафу в розмірі від 17 000 до 34 000 грн, для посадових осіб – у розмірі від 34 000 до 170 000 грн), а також кримінальна відповідальність за умисне зараження людей.

Мораторій на перевірки Запроваджується заборона на проведення податкових документальних і фактичних перевірок на період з 18 березня по 31 травня 2020 року. Ті суб'єкти господарювання (далі – СГ), які були включені до плану-графіка перевірок і перевірка яких не почалася на день набуття чинності закону за проєктом № 3220, включатимуться до оновленого плану-графіка, який мають оприлюднити до 30 березня. Якщо ж перевірка почалася, то її проведення тимчасово зупинять до 31 травня. Мораторій не стосується камеральних перевірок і позапланових перевірок у зв'язку із заявленим бюджетним відшкодуванням (від’ємним значенням) ПДВ на підставі пп. 78.1.8 Податкового кодексу (далі – ПК). На період мораторію припиняється перебіг строків давності, передбачених ст. 102 ПК. Також запроваджується мораторій на документальні перевірки з ЄСВ на період з 18 березня по 18 травня, а розпочаті та не закінчені до 18 березня перевірки зупинять до 18 травня (п. 912 розд. VIII Закону № 2464). До 31 травня 2020 року контролюючим органам заборонено проводити планові перевірки у сфері господарської діяльності, крім державного нагляду (контролю), що здійснюється: за діяльністю СГ, які віднесені до суб'єктів з високим ступенем ризику; за дотриманням вимог з формування, установлення та застосування державних регульованих цін; у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Преференції за податками і платежами Звільняються від сплати ввізного мита і ПДВ операції з увезення лікарських засобів, медвиробів та/або медобладнання, призначених для запобігання виникненню і розповсюдженню коронавірусної хвороби (COVID-19). Їх перелік визначить КМУ. Законом № 532, зокрема, прописані податкові преференції та пільги з податку на прибуток, ПДФО та ПДВ, спрямовані на підвищення доступності ліків і медвиробів, що закуповуються за бюджетні кошти. Усіх підприємців, фізосіб, які провадять незалежну професійну діяльність, а також членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, звільнили від сплати ЄСВ за себе за березень і квітень 2020 року (новий п. 910 розд. VIII Закону № 2464). Мінімальний страховий внесок сплачувати не потрібно. А до страхового стажу ці місяці зарахують. Але сплатити ЄСВ за цей період можна добровільно. Плату за землю, що використовується в госпдіяльності, і податок на нерухомість за об'єкти нежитлової нерухомості юрособи не повинні будуть сплачувати за період із 1 березня по 30 квітня 2020 року. Для цього платники (крім фізосіб) можуть подати уточнюючі декларації за цими податками. Від податків на майно на вищезгаданий період звільнили і фізосіб. Їм перерахунок плати за землю і податку на нерухомість зробить контролюючий орган. Також перенесено граничний строк подання річної декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік (крім випадків, коли вона подається пізніше) – до 1 липня 2020 року, а сплата податку за нею – до 1 жовтня 2020 року.

РРО-революція відкладається Основні зміни щодо РРО набудуть чинності з 1 серпня (повинні були набути чинності з 19.04.20 р.). Тепер до 1 січня 2021 року можуть не застосовувати РРО (ПРРО) підприємці – платники єдиного податку другої – четвертої груп незалежно від виду діяльності, якщо їх дохід протягом календарного року не перевищує 1 млн грн (крім тих, хто реалізує технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, лікарські засоби і вироби медпризначення). А було – до 1 жовтня 2020 року і у винятках значилися платні послуги у сфері охорони здоров'я. Фізособи – єдинники другої – четвертої груп з доходом не більше 1 млн грн (крім тих, хто провадить види діяльності за переліком – див. «Детінізація готівкових розрахунків і нові обмеження для єдинників: що змінилося в Податковому кодексі та Законі про РРО») тепер можуть не застосовувати РРО (ПРРО) з 1 січня до 1 квітня 2021 року (було: з 1 жовтня 2019 року до 1 січня 2021 року).

Трудове законодавство Можуть працювати вдома працівники підприємств, держслужбовці та службовці органів місцевого самоврядування. Тепер лікарняний повинні видати не тільки хворому працівникові, але й тому, хто знаходиться в установах охорони здоров’я або в самоізоляції у зв’язку із запобіганням виникненню і поширенню COVID-19. Працівники мають право взяти відпустку без збереження зарплати у зв'язку з карантином. Строк такої відпустки не зараховуватиметься до загального 15-денного строку для відпусток за сімейними обставинами. Але відпустка за свій рахунок у зв'язку з карантином – це тільки за бажанням працівника! За відсутності такого бажання у разі припинення діяльності доведеться фіксувати простій. Як його оформити – див. «Простій на підприємстві: як правильно оформити?».

Інші зміни Серед комплексу правових норм, спрямованих на захист прав фізичних та юридичних осіб під час карантину, також: надання права власникам міняти режим роботи підприємств з обов'язковим інформуванням про це через вебсайти та інші комунікаційні засоби; продовження строків отримання і надання адміністративних та інших послуг; недопущення припинення надання житлових субсидій, реєстрації безробітних тощо.

 

Подробнее по ссылке: https://uteka.ua/ua/publication/news-14-novosti-zakonodatelstva-1-karantin-verxovnaya-rada-prinyala-antikrizisnye-zakony?spush=bmF0YS50b3BvbG5AdWtyLm5ldA

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь