A A A K K K
для людей із порушенням зору
Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Пам’ятка щодо пенсійного забезпечення внутрішньо переміщених осіб

Дата: 15.11.2019 08:59
Кількість переглядів: 1189

     В окремих районах Донецької та Луганської областей, які тимчасово не контролюються українською владою, органи Пенсійного фонду не здійснюють свою діяльність.

При цьому, пенсії призначаються, виплачуються територіальними органами Пенсійного фонду України за місцем фактичного проживання/перебування внутрішньо переміщених осіб на підконтрольних українській владі територіях.

 

  У зв’язку з прийняттям 21.08.2019 Кабінетом Міністрів України постанови за № 788 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», що набрала чинності з 30.08.2019, якою зокрема внесено зміни до  постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 № 637 (далі — Постанова № 637), при вирішенні питань пенсійного забезпечення внутрішньо переміщених осіб необхідно керуватись наступним.

 

1. Дія постанови поширюється на:

  • зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб, які мають діючі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • осіб, які після переміщення на контрольовану територію зареєстрували місце проживання і відмовились від довідки відповідно до пункту 1 частини першої статті 12 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” (далі — Закон         № 1706).

2. Положення щодо способу виплати пенсій (другий абзац пункту 1 Постанови № 637) та додаткової відмітки у списках на виплату пенсій через АТ “Ощадбанк” поширюються на обидві категорії цих осіб.

3. Відповідно до статті 47 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”  пенсія виплачується за зазначеним у 

заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України.

   Згідно зі статтею 3 Закону України “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” документами, до яких вносяться відомості про місце проживання, є: паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне місце проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист.

   Відповідно до статті 5 Закону № 1706 довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи на період наявності підстав, зазначених у статті 1 цього Закону.

 Таким чином, місце проживання внутрішньо переміщених осіб на території обслуговування органу, що призначає і виплачує пенсію, підтверджують вищезазначені документи.

  4. До впровадження обміну інформацією між Реєстром застрахованих осіб та Єдиною інформаційною базою даних про внутрішньо переміщених осіб (далі — ЄІБДВПО) технологія обміну інформацією, необхідною для призначення, відновлення та продовження виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам наступна:

  • Під час звернення в заяві зазначається адреса реєстрації як внутрішньо переміщеної особи, для внутрішньо переміщених осіб, які відмовилися від довідки — адреса реєстрації в паспорті.
  • Після звернення пенсіонерів з числа внутрішньо переміщених осіб орган Фонду направляє до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення списки осіб, які звернулись за призначенням (відновленням) пенсій.
  • Списки осіб реєструються у загальному порядку реєстрації вихідної кореспонденції. Результати надходження відповідей на запити фіксуються в окремому журналі обліку.

    Структурний підрозділ з питань соціального захисту населення заповнює відповідні графи списку інформацією з ЄІБДВПО, підписує та повертає списки до органу Фонду.

       5. Після впровадження обміну інформацією про застрахованих осіб між автоматизованими системами Фонду та ЄІБДВПО запит на отримання інформації з  ЄІБДВПО буде направлятись на етапі звернення особи за призначенням (поновленням) виплати пенсій та щомісяця перед кожним нарахуванням пенсій.

     6. Рішення про призначення, продовження, відновлення виплати пенсій приймається органом Пенсійного фонду України за наявності необхідних документів невідкладно після отримання інформації з  ЄІБДВПО.

       Комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам не розглядають питання щодо призначення (відновлення) виплати пенсій або щомісячного довічного грошового утримання. Списки, що раніше направлялись до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення для подальшого прийняття рішення комісіями відповідно до Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 № 365, не направляються.

     7. Виплата призначених (продовжених, відновлених) пенсій внутрішньо переміщеним особам за поточний місяць здійснюється в плановий виплатний період, нарахована сума пенсії включається в документи для виплати пенсії не пізніше одного місяця з дня прийняття рішення про призначення, перерахунок, переведення з одного виду пенсії на інший та про поновлення виплати пенсії). 

    8. Відповідно до абзацу четвертого пункту 1 Постанови № 637 під час звернення внутрішньо переміщених осіб територіальні органи Пенсійного фонду України ідентифікують особу заявника, фіксують місце і час її звернення, порівнюють з даними, що обробляються в базах даних Пенсійного фонду України, з урахуванням даних Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

    Ідентифікація та фіксація звернення внутрішньо переміщених осіб на даний час проводиться шляхом складання відповідної заяви, долучення її до пенсійної справи, фіксації звернення у відповідних підсистемах із прикріпленням електронної копії заяви з дотриманням вимог, визначених в пункті 6 Положення про організацію прийому та обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 30.07.2015 № 13-1.

    9. Відповідно до абзацу двадцятого пункту 1 Постанови № 637 суми пенсій, які не виплачено за період до місяця їх відновлення, обліковуються в органі, що здійснює пенсійні виплати, та виплачуються на умовах окремого порядку, визначеного Кабінетом Міністрів України.

    До визначення окремого порядку виплати сум пенсій за період до місяця відновлення порядок формування та обліку сум пенсій за минулий час та порядок нарахування пенсій не змінюється.

    Водночас, у випадках, не пов’язаних із відновленням виплати пенсій — нове призначення, продовження виплати пенсій, в тому числі пенсій по інвалідності та втраті годувальника — виплата пенсій здійснюється за весь період з часу призначення, продовження з дозволу Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області (лист від 15.07.2019   № 14124/03).

    Постанову № 637 доповнено також новими абзацами такого змісту:

     

    У разі надходження до Пенсійного фонду України або до його територіальних органів інформації від Адміністрації Державної прикордонної служби, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Національної поліції, Державної міграційної служби, Міністерства фінансів, інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що особа повернулась до покинутого місця постійного проживання, або особою подано документи, що містять недостовірні відомості для призначення (відновлення, продовження виплати) пенсії, виплата пенсії продовжується після особистого звернення особи, проходження ідентифікації у порядку, визначеному в абзаці четвертому цього пункту, з урахуванням даних Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб та за відсутності підстав, передбачених пунктами 2-5 частини першої статті 12 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”

     

    Пенсійний фонд України та його територіальні органи мають право звертатися до Адміністрації Державної прикордонної служби, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Національної поліції, Державної міграційної служби, Міністерства фінансів, інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з метою підтвердження чи спростування інформації про повернення особи до покинутого місця постійного проживання або поданих нею для призначення (відновлення, продовження виплати) пенсії документів, зокрема з використанням системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів.

  •  

    Фото без опису

     


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь