A A A K K K
для людей із порушенням зору
Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Освітні пріоритети

Дата: 19.06.2019 08:53
Кількість переглядів: 374

 

Освітні пріоритети

Лише завершився навчальний рік і відгомоніла оздоровча кампанія, а громада вже активно взялася за підготовку до 1 вересня. 

Ще на початку літа придбали і доставили всі меблі для першокласників Нової української школи. 

Цього року буде чотири перших класи – 63 учня здобуватимуть освіту в Затишанському опорному закладі і 13 діточок навчатимуться у селі Торосове. Тож для них завезли меблеві стінки, комплекти парт, тематичні зони, осередки вчителя та художньої діяльності. І якщо торік всі меблі мали салатово-жовтий колір, то новий навчальний рік тішитиме око відтінками синього та сакури.

У найближчих планах громади – придбати дидактичний матеріал і комп’ютерну техніку: інтерактивні дошки, ноутбуки, ламінатори та інше оснащення.

– Окрім цього, нам треба зробити капітальні ремонти самих класів для школярів, які вперше прийдуть 1 вересня, – розповіла начальник управління з питань, освіти, культури та молодіжної політики Альона Мирзакірова. – Таким чином, з урахуванням впорядкованих приміщень для тогорічної Нової української школи ми матимемо добротний ремонт всіх класів на першому поверсі. Залишиться тільки привести до ладу коридор із заміною дверей та підлоги. Ці роботи ми плануємо виконати протягом літа.

На першому поверсі також розташована майстерня для уроків праці. Вона не бачила оновлення вже багато років. Нині її теж капітально відремонтують і встановлять нові верстаки, столи, дошки, які вже придбані за кошти громади. 

Ще одне позитивне перетворення – капремонт внутрішніх туалетів та облаштування вбиральні для дітей з особливими освітніми потребами. Ці роботи виконуватимуться на умовах співфінансування з обласним бюджетом. Також треба обладнати ще один туалет для учнів початкових класів. 

На початку оздоровчого періоду для двох існуючих шкіл громади закупили нові плити з потужними духовими шафами. Для Затишшя придбали шестиконфорну, а школи у Торосовому, де вчиться менше дітей – з чотирма конфорками. Відтепер, завдяки добротним духовкам, кухарі більше не смажитимуть котлети, рибу чи тефтелі на сковорідках. Все запікатиметься для більш корисного харчування учнів.

Найближчим часом на шкільні кухні надійдуть апарати для нарізки овочів та сучасні електром’ясорубки. 

– Ми завжди намагаємося забезпечувати тими чи іншими засобами обидві школи громади, – зауважила Альона Мирзакірова. – Стараємося не робити акцент лише на опорному закладі, щоб торосяни не відчували себе чимось обділеними. Цього літа в Торосівському НВК також замінимо дах. А близько місяця тому шкільне подвір’я в цьому селі набуло зовсім нового вигляду, адже тут постелили тротуарну плитку. Будуть також встановлені нові ворота при вході до школи. Десь йде фінансування з бюджету громади, десь гроші надходять з обласного бюджету завдяки нашим депутатам, а десь до справи беруться звичайні жителі Торосового, як це вийшло з новими воротами. Громада забезпечила людей матеріалом, а місцеві умільці самостійно взялися їх виготовляти. До нового навчального року в Торосовому буде укомплектовано комп’ютерний клас для старшокласників. До цього діти користувалися старенькою технікою, а тепер кожен випускник (їх 10 чоловік) матиме свій комп’ютер. Також до їх послуг – інтерактивна дошка з проектором і нові столи. Треба зробити все можливе, аби діти мали сучасні можливості для підготовки до ЗНО. Тим паче, що у всіх навчальних та виховних закладах громади є потужний інтернет з безперешкодним доступом для всіх бажаючих.

Альона Камалівна переконана, що на сьогодні школа не може існувати без всесвітньої мережі інтернет. Адже це забезпечує дітям та вчителям колосальні можливості для розвитку. Тож педагог, який не володіє комп’ютером – це вчорашній день. А діти народжуються у середовищі інтернету, і їм нецікаво використовувати одну лише книжку чи одні лише уроки. Завдання дорослих – створити умови для безпечного користування мережею та прищепити дітям культуру правильного поводження у всесвітній павутині. Крім цього, багато залежить і від вчителя: якщо заохотить учнів до активного сприйняття інформації через комп’ютер – лише плюс для отримання знань. Деяким педагогам все ще  важко перебудовуватися під сучасні реалії, але зараз такий час, що лише старими добрими методами в освіті далеко не підеш.

Для підтвердження цих слів нещодавно громада закупила комплекти для робототехніки на загальну суму 112 тисяч гривень. Це розвиваючі конструктори, космічні проекти, робот-будівник, програмування для школярів від 8 років. У Затишанському опорному закладі є дуже хороший вчитель Сергій Федорович Сацик, який веде гурток робототехніки і до цього часу мусив власноруч майструвати усе необхідне. А відтепер для нього і учнів відкриваються зовсім нові можливості.

– Щодо найближчих планів, то ми дуже хочемо створити власну спортивну школу, де діти гратимуть у футбол, волейбол, настільний теніс, шашки, шахи і займатимуться легкою атлетикою, – поділилася перспективами Альона Мирзакірова. – Річ у тім, що затишани до цього часу мусять їздити на тренування до районного центру. А це не зовсім зручно і зовсім неправильно. Наше підростаюче покоління повинне мати вільний доступ до занять спортом у своєму населеному пункті. Школа є школа, там своє навантаження. Діти хочуть бути зайнятими після уроків, і громада повинна організувати для них таке активне дозвілля. Тим паче, що маємо можливість підтримувати спортивні команди і забезпечувати їх поїздки на різноманітні змагання. Ще й нині багато людей обговорюють чудовий конкурс під назвою «Мама, тато, я – спортивна сім’я», який відбувся серед вихованців дитсадка та їх батьків і в початковій школі. Після місцевого етапу родини Мороз і Пашкевичів поїхали на обласні змагання і отримали масу задоволення. Вони гордо носили табличку з надписом «Затишанська ОТГ». А це популяризує нашу громаду, розвиває підростаюче покоління і прищеплює навички здорового способу життя. Досить дивитися на те, що робиться у районному центрі, у нас більше можливостей для розвитку спорту.

На знімку: Альона Мирзакірова

"Одеські вісті"

Рубрика: 

Соцсфера

Влада

Выпуск: 

19.06.2019

Автор: 

Олена Харченко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь