A A A K K K
для людей із порушенням зору
Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

В громаді святкували свято Масляної

Дата: 11.03.2019 16:01
Кількість переглядів: 861

Масляна! Масляна!

Ти прийди до нас ранесенько,

Зустріним тебе гарнесенька:

Сиром, медом, пирогом,

Жирним маслом і млинцьом.

 

                8 березня 2019 року о 9.00 годині на центральній площі смт.Затишшя людно. В громаді святкують свято Масляної.

Масляна - це перехід від Зими до Весни. Вона розпочинає весняний цикл традиційних свят українців. Це неповторне, веселе, колоритне свято, сповнене народних ритуалів та обрядів. Наші предки вірили: рядженими, піснями, танцями та різними заклинаннями можна прогнати Зиму та накликати Весну. Згодом з’явилось спрощене розуміння цього обряду (Зима зустрічається з Весною). А в дійсності, розпочинається нове коло в природі.

Ось і мешканці Затишанської громади відмітили цю зустріч Зими та Весни піснями, танцями, розвагами. Ініціаторами проведення свято стали працівники КЗ «Затишанський Будинок культури», а їх ініціативу із задоволенням підтримали голова селищної ради Геннадій Миколайович Топольницький та начальник управління з питань освіти, культури та молодіжної політики селищної ради Олена Камалівна Мирзакірова.

Незабутнім та яскравим свято Масляної в громаді відбулося завдяки творчості працівників та аматорів КЗ «Затишанський Будинок культури» та гостей громади із с. Копійкове та смт. Іванівки.

Розпочалося свято із гарного театралізованого свята «Масляна щедра гостей всіх вітає». Веселі скоромохи запрошували всіх присутніх на ярмарок.

«А ярмарок у нас багатий, можете усе придбати.

Овочі, зерно і фрукти, хліб та різнії продукти.

Сало, м’ясо. Поросятко і полив’яне горнятко.

Воза купите і тачку, сапку, вила і граблі – все, що треба для землі.

Буряки, картоплю, сіно, моркву, редьку й апельсина……»  

 

Під час ярмарку, громадяни насолоджувались піснями у виконання працівників та аматорів Будинку культури смт. Затишшя та с. Торосове, с. Копійкове та гурту «Візит».  Свято відвідали Зима, Весна, Масляна, боги: Ярило, Туриця і Велес. А яке свято без циган. Циганки Аза та Рада пророчили гарне майбутнє.

Під час проведення конкурсів, присвячених символу свята – Млинцю, господині демонстрували свою майстерність створюючи всілякі композиції.

Сильна половина тне залишилась осторонь. Чоловіки громади мали змогу помірятися силою та довести жінкам, що вони можуть захистити свою родину, жінок та дітей.

Діти теж не залишись без уваги. Депутат Одеської обласної ради Микита Дмитрович Кузькевич організував для них розваги на батутах. Ціле дитяче містечко розташувалося посеред площі.

Свято пройшло весело і цікаво.

По завершенню свята гурт «Візит» із смт. Іванівки подарував чарівній половині гарний концерт.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь