A A A K K K
для людей із порушенням зору
Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Затишшя перед змінами

Дата: 07.11.2018 11:07
Кількість переглядів: 673

Затишшя перед змінами
(матеріал взято із газети "Одеські вісті)

Затишанська об’єднана територіальна громада утворилася наприкінці 2016 року. До її складу увійшло тринадцять населених пунктів: дванадцять сіл Захарівського (колишнього Фрунзівського) району згуртувались навколо селища міського типу Затишшя. На території ОТГ проживає 5 306 чоловік, більша частина яких (а саме 3 470 осіб) проживає в центрі громади. Інше населення розпорошене по десятку навколишніх сільських населених пунктів.

Громада вийшла невеличка, однак тут сподіваються, що вона буде спроможною та самодостатньою. Яким чином Затишанська ОТГ буде цього досягати? Що для цього зроблено, а що тільки планується зробити? З якими перепонами зіштовхується громада на шляху свого становлення? На ці питання ми постаралися відповісти після поїзди до селища Затишшя, яку організувала для одеських журналістів «Асоціація міст України».

Смуга перешкод

Територіальні громади, які тільки утворилися, зтикаються з великою кількістю проблем. Вони полягають не тільки в тому, що українське законодавство з місцевого самоврядування до кінця не унормоване. Питання кваліфікації кадрів в перспективі теж можна вирішити. Але дуже часто до природних перешкод, які випливають з самої суті реформи, додаються й штучні. Зокрема, дуже полюбляють ставити «палиці в колеса» деякі представники органів державної влади, які всіляко намагаються перешкоджати змінам в місцевому самоврядуванні.

- Як тільки прокуратура чує слова «об’єднана територіальна громада» – вона пожвавлюється, - відверто каже голова Затишанської об’єднаної територіальної громади Геннадій Топольницький. – Був час, що я ночував у власному кабінеті, щоб мені бува туди не підкинули чогось забороненого. Адже «нагорі» бачать, що тут постійно щось робиться, ремонтується. Їх просто жаба душить, що в нас гроші з’явилися, а їм з них нічого не перепадає. Райдержадміністрації зараз втрачають повноваження, тому такі ситуації, на жаль, типові для всіх територіальних громад в Україні.

В Затишші вже багато що встигли зробити, але питань, які треба вирішити, лишається ще більше. Кожного року на одній чи двох вулицях територіальної громади продовжуватиме з’являтися нове асфальтне покриття. Постійно потрібно ремонтувати автошляхи, що з’єднують між собою населені пункти територіальної громади. Залатали ями на одній ділянці – наступного року поруч з’являються інші, й роботу треба починати спочатку. На ремонт доріг в 2017 році громада витратила майже три з половиною мільйони гривень. Ще на 80 тисяч гривень було закуплено щебінь для покриття вулиць населених пунктів ОТГ. Можливо, це не глобальні досягнення, але ще кілька років тому сільські ради не могли собі цього дозволити. На Затишанську громаду разом зі збільшенням бюджету звалилася велика кількість зобов’язань. Проте, навіть за цих умов знаходяться нові можливості для розвитку та ідеї щодо того, як будувати краще майбутнє.

Недитячі проблеми

У громаді розуміють, що її перспективи стоять за наймолодшими мешканцями. Тут планують створити молодіжну організацію, а поза тим відкрити дитяче кафе. Виявилося що батьки, гуляючи зі своїми дітьми, не мають куди зайти, поспілкуватись з ними, відзначити той самий День народження в відповідній атмосфері для малечі. Планується будівництво дитячих спортивних майданчиків в населених пунктах громади. Один такий вже був встановлений в селі Торосове. На його придбання та встановлення з бюджету Затишанської територіальної громади виділили близько 100 тисяч гривень.

Наприкінці цього, або вже на початку наступного року аналогічний майданчик з’явиться в селі Загір’я. Для цього коштом місцевого бюджету було придбано відповідний комплект вартістю майже 60 тисяч гривень. Майже за півтора роки роботи на баланс Затишанської громади передали два навчально-виховних комплекси, де загальноосвітні школи поєднані з дитячими садками. Один з цих закладів працює в Затишші, інший – в селі Торосове. Жоден заклад не був понижений в ступені, не відбулося ніяких скорочень кадрів. Але якщо матеріальна складова поступово вирішується, над духовною ще треба працювати.

- Єдиною нашою проблемою є те, що в звичайних школах почали навчатися діти з особливими освітніми потребами, зокрема - з розладами аутичного спектру, - зауважує начальник управління з питань освіти, культури та молодіжної політики Олена Мирзакірова. – Десятеро таких дітей зараз навчаються у нас в опорному закладі, ще одна дівчинка є в селі Торосове. Учні та їхні батьки часто не готові сприймати таких дітей поруч, педагоги не завжди можуть знайти з ними спільну мову. Необхідні спеціалісти для роботи з такими школярами, треба щоб оточуючі теж їх сприймали.

Проте навіть незважаючи на об’єктивні складнощі, є розуміння, що саме такий підхід є перспективним у навчанні особливих дітей. І річ не тільки в тому, що вони таким чином краще соціалізуються в суспільстві. Учні, які не мають жодних проблем, вчаться бути толерантними, розуміти, що існують різні люди, поведінка яких не завжди вписується в усталені стандарти. А уроки людяності подекуди можуть стати важливішими за фізику чи літературу.

Ставка на бізнес

Зараз фінансовий успіх об’єднаних територіальних громад багато в чому залежить від того, скільки населення буде заробляти та сплачувати податки на місцях. Більша частина отриманих коштів тепер лишається на балансі ОТГ, тому їхнє керівництво та жителі безпосередньо зацікавлені, щоб в кожного була робота та стабільний прибуток. Великі аграрні господарства, звісно, дають можливість заробляти, але робити ставку тільки на них не варто. Важливо підтримувати й невеликих підприємців, щоб вони лишалися тут, а не їхали куди подалі. Тим паче, що найближчим часом Затишанська громада потребуватиме їхніх послуг.

- Ми хочемо співпрацювати з бізнесом, збираємося створити Раду підприємців при громаді, адже їм зі сторони видніше, які зміни потрібно зробити, - ділиться планами керуюча справами виконавчого апарату Затишанської ОТГ Світлана Петренко. – Також підприємці можуть порадити, як можна посприяти розвиткові малого бізнесу та громаді загалом. Ми плануємо залучати бізнесменів до виготовлення тротуарної плитки для того, щоб наше комунальне підприємство мало можливість при виконанні різних заходів з благоустрою звертатись до власного виробника. Таким чином можна буде закуповувати все необхідне для впорядкування території у себе вдома.

Згідно проведених опитувань, жителі Затишанської ОТГ надають більше значення розвиткові людського капіталу. Для цього активно надаються послуги з освіти та молодіжної політики, зокрема, увага зосереджена на капітальних ремонтах у загальноосвітніх та культурних закладах. Реконструкція сприятиме покращенню матеріально-технічної бази приміщень, всі роботи проводяться з урахуванням сучасних енергоефективних технологій. Також значну увагу планується надати обладнанню зон відпочинку. В центрі Затишшя, навпроти будинку культури є парк, водойма, біля якої можна зробити цілий готельний комплекс. Можливо, селищне озеро нічим не відрізняється від тисяч інших українських озер. Проте в Захарівському районі воно чи не єдине в околиці, сюди радо приїжджають відпочиваючі. Багато людей, щоб відзначити якісь свята, виїжджає до сусідньої Захарівки, хоча вони могли б проводити дозвілля саме тут. І якщо обладнати зону відпочинку саме в Затишші, то є ймовірність, що вона стане затребуваною. Це створить не тільки робочі місця й можливості для додаткового заробітку громади, але й покращить якість життя усіх мешканців.

Рубрика: Влада Робота
Выпуск: 03.11.2018
Автор: Марія Шевчук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь