A A A K K K
для людей із порушенням зору
Затишанська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Звіт голови Затишанської селищної ради за 2017 рік

Дата: 26.12.2017 09:51
Кількість переглядів: 1643

Відповідно до частини 6 статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» представляю звіт про проведену роботу Затишанської селищної ради об’єднаної територіальної громади за період з 29 грудня 2016 року по 29 грудня 2017 року.

         Селищна рада є колегіальним органом, який представляє спільні інтереси об’єднаної територіальної громади, тому фактично це своєрідне підведення підсумків колективної роботи кожного депутата, постійних комісій, сесійної діяльності, виконавчого апарату селищної ради.

         Затишанська об’єднана територіальна громада утворилась шляхом об’єднання Затишанської селищної та Торосівської сільської рад. До складу об’єднаної територіальної громади ввійшли 13 населених пунктів: селище Затишшя та села: Андрусова, Весела Балка, Гедеримове Перше, Дружелюбівка, Краснопіль, Нова Григорівка, Скинешори, Загір’я, Торосове, Володимирівка, Іванівка, Малорошеве. Загальна площа території ОТГ – 180,469 кв.км. Населення становить 5 376 чол., в тому числі міське – 3470 чол., сільське – 1906 чол. 

         Діяльність працівників селищної ради і депутатів є відкритою та прозорою. Кожен депутат добре володіє ситуацією на місцях та сприяють вирішенню проблемних питань, які турбують громадян. Селищна рада працює у складі 22 депутатів, що в повній мірі забезпечує ефективну роботу представницького органу.

         З метою забезпечення виконання повноважень селищної ради утворено виконавчий апарат селищної ради у складі якого знаходяться такі відділи:

         - фінансово-економічний відділ;

         - управління з питань освіти, культури та молодіжної політики;

         - відділ з питань охорони здоров’я та соціальної політики;

         - відділ з питань земельних відносин, архітектури та ЖКГ.

         5 376 жителів громади обслуговують 22 працівника виконавчого апарату селищної ради.

         Завдяки злагодженій роботі депутатського корпусу, протягом звітного періоду відбулось 11 сесійних засідань, на яких радою прийнято 235 рішень. Засідань виконавчого комітету відбулось 22 засідання, за результатами яких прийнято 114 рішень.

         У звітному періоді відбувалось формування нормативно-правової бази роботи об’єднаної територіальної громади. Зокрема прийнято ряд ключових документів для розвитку громади:

- План (програма) соціально-економічного та культурного розвитку Затишанської селищної ради на 2017-2018 роки;

- Бюджет Затишанської селищної ради на 2017 роки;

- Програма фінансової підтримки Затишанського комунального підприємства «Господар» Захарівського району Одеської області на 2017 рік;

- Програма модернізації системи управління фінансовими ресурсами місцевих бюджетів Захарівського   району.

         З набуттям повноважень об’єднаної територіальної громади були здійснені заходи щодо передачі установ громади із спільної власності громад району у комунальну власність Затишанської об’єднаної територіальної громади.

         Відповідно до рішень районної ради у комунальну власність Затишанської ОТГ передано:

         - амбулаторію загальної практики сімейної медицини смт.Затишшя;

         - ФАПи сіл Весела Балка та с.Торосове;

         - Затишанський навчально-виховний комплекс;

         - Торосівський навчально-виховний комплекс;

         - бібліотеку для дорослих смт. Затишшя;

         - бібліотеку для дітей смт. Затишшя;

         - бібліотеку с. Торосове;

         - 2 автобуса: ПАЗ та IVAN.

         Самим напруженим періодом був початок організації громади, передача та прийняття майна комунальної власності громади від районної ради. адже працівники медичних закладів, працівники освіти, культури не повинні були залишитися без заробітної плати та і взагалі робочих місць.

         Завдяки виваженій співпраці наших депутатів, членів виконавчого комітету та працівників апарату селищної ради всю процедуру проведено вчасно та в рамках чинного законодавства: організовано роботу закладів освіти та культури, вирішено питання щодо утримання закладів охорони здоров’я та оплати праці медичним працівникам, врегульовано механізм отримання жителями громади адміністративних послуг в інших організаціях, установах району тощо.

         Звернення громадян є найважливішою формою забезпечення зворотнього зв’язку між селищною радою та громадянами, а інформація, що міститься в них, найчастіше слугує орієнтиром при прийнятті важливих рішень, що стосуються інтересів широких верств населення.

         Селищна рада постійно працює із зверненнями громадян. Так протягом звітного періоду до селищної ради звернулися  368 громадян, з них письмових звернень 257, на особистому прийомі голови 111. Під час розгляду звернень надано обгрунтовані відповіді або прийнято відповідні рішення. Основні питання, які порушують громадяни є переоформлення права власності на майно, надання матеріальної допомоги на лікування, надання дозволу на виготовлення технічної документації тощо.

         Значною залишається кількість виданих довідок різного характеру громадянам. Так протягом 2017 року видано громадянам 3600 довідок, в т.ч. с. Торосове - 1200 довідок.

         Відповідно до законодавства України бюджет об’єднаної територіальної громади набув функцій, повноважень та фінансових ресурсів на рівні міста обласного значення.

         До бюджету ОТГ крім доходів, що отримували бюджети до їх об’єднання, зараховується 60% податку на доходи фізичних осіб. Раніше цей податок зараховувався до районного бюджету.  Крім того бюджет отримує базову дотацію, освітню та медичну субвенцію, та державну субвенцію на розвиток інфраструктури.

         Дохідна частина бюджету громади за завітний період становила  31 262 357 грн. 59 коп. загальний фонд та 17035 грн. 59 коп. – спеціальний фонд, з них:

         Власні доходи - 14 560 788 грн. 59 коп;

         Базова дотація  - 2592 800 грн.;

         Освітня субвенція  - 6 594 800 грн.;

         Медична субвенція – 3 549 300 грн.;

         Інфраструктурна субвенція – 2 206 100 грн.;

         Додаткова субвенція – 1 188 900 грн.;

         Інша субвенція – 569 569 грн.

 

         У структурі власних доходів становлять:

         Прибутковий податок -  3 082 219 грн.;

         Акцизний збір – 73 146 грн.;

         Єдиний податок – 1 589 782 грн.;

         Земельний податок – 9 599 909 грн.;

         Інші доходи  - 215 732 грн.

 

         Видатки протягом 2017 року наступні:

         Утримання апарату селищної ради 2 968 622 грн.;

         Фінансування освіти – 11 249 163 грн. 37 коп.;

         Фінансування охорони здоров’я - 3 466 480грн. 00 коп.;

         Фінансування культури – 537 278 грн. 65 коп.;

         Соціальний захист  – 268 229 грн.;

         Благоустрій території громади -  2 386 086 грн. 00 коп.;

         Капітальні ремонти приміщень – 743 710  грн.;

         Ремонти доріг – 4 285 338 грн.;

         Інші видатки  - 331 850 грн.

 

         Завдяки проведеним селищною радою заходам щодо наповнення місцевого бюджету протягом 11 місяців 2017 року отримано перевиконання дохідної частини на суму 2 363 653 грн.

 

         За результатами проведеної Мінрегіонбудом України оцінки фінансової спроможності ОТГ за І півріччя 2017 року Затишанська громада посіла 5 місце серед 11 громад Одеської області та 149 місце серед 336 громад створених в Україні.

 

 

 

         Розвиток інфраструктури та благоустрій території громади.  

 

         Протяжність доріг Затишанської ОТГ становить ______ км, значна частина доріг потребує капітального ремонту дорожнього полотна. Населені пункти громади сполучені громадським і залізничним транспортом з районним та обласним центрами.

         Кількість автобусних маршрутів та щоденних рейсів, діючих на території ОТГ достатня, аби задовольнити потреби місцевого населення в транспортному сполученні.

         Селищною радою вживалися заходи щодо покращення стану доріг. Так протягом звітного періоду проведено робіт з ремонту доріг  на загальну суму 886 361,00 грн., а саме:

- поточний ремонт дорожнього покриття вул. Елеваторна, Залізнична, Центральна, Корольова та Садова (смт.Затишшя)– 266 993 грн.;

- поточний ремонт дорожнього покриття перехрестя вул. Садова та вул. Центральна (смт.Затишшя) – 155 628,00 грн.

- поточний ремонт дорожнього покриття  вул. Центральна від зупинки громадського транспорту до перехрестя з вул. Радісна с. Загір’я – 189 688,00 грн.;

- поточний ремонт дорожнього покриття вул. Центральна від початку до перехрестя з вул. Зелена с.Загір’я – 74 932,00 грн.;

- поточний ремонт дорожнього покриття вул. Центральна від перехрестя з вул. Зелена до зупинка громадського транспорту с. Загір’я – 199 120,00 грн.

         Придбано щебня для підсипання покриття вулиць населених пунктів на суму 80,8 тис.грн.

 

         На проведення заходів з благоустрою населених пунктів КП «Господар» (прибирання узбіччя доріг, парків, скверів, кладовищ, викошування газонів, вивезення сміття тощо) витрачено коштів в сумі– 182 642,00 грн.

В рамках програми з благоустрою населених пунктів Затишанської селищної ради проводились роботи з капітального ремонту  пішохідної доріжки по вул. Елеваторній та вул. Центральній селища Затишшя. Загальний обсяг робіт становить 1560 кв.м. (2600 м. бордюр),  на загальну суму 900,00 тис.грн.

  З метою створення належних та безпечних умов для очікування жителями громадського транспорту за кошти бюджету Затишанської селищної ради придбано та встановлено автобусну зупинку (4 6000,00 тис.грн.), проведено поточний ремонт площі автобусної зупинки (20 013,00 грн.)

Проводяться роботи з відновлення вуличного освітлення в с. Торосове та смт.Затишшя.  На виготовлення документації та проведення відповідних робіт буде використано 623,00 тис.грн. з бюджету селищної ради. Крім того, на проведення всіх заходів щодо забезпечення належного освітлення населених пунктів із місцевого бюджету витрачено кошті в сумі 120 081,71 грн. ( закупка та встановлення фонарів, підключення електроустановки до електричної мережі, оплата електроенергії тощо).

 

Населення громади забезпечується водою через водопроводи та шахтні колодязі. З метою забезпечення населення якісною питною водою вживаються відповідні заходи. Так, проведено лабораторне дослідження якості питної води 11 артсвердловин Затишанської селищної ради за адресою: смт. Затишшя (вул. Київська (№ 1360), Привокзальна (№ 5048), Корольова (№ 2237), Нова (3067), Центральна (№2998), пров.Будівельний (№5057); в с. Дружелюбівка (№1289), в с. Скинешори (№ 1244), в с. Торосове (№№ 4323, 33415, 3431) на загальну суму 4 714,25 грн.

Проведено ремонт та заміну водопроводу в селах Скинешори та Дружелюбівка  на загальну суму 198 071 грн. Крім того, в с. Дружелюбівка відновлено роботу артезіанської свердловини.

Придбано електронасоси на загальну суму 63 316 грн. та проведено поточні ремонти водопроводів, шахтних колодязів в смт.Затишшя, с. Загір’я та Андрусова на суму 41 098 грн.

Загальна сума, яка витрачена на проведення робіт з метою своєчасного забезпечення населення якісною питною водою складає 302 485 грн.

Придбані садові лавки для встановлення в парку селища Затишшя на суму 12,525 тис.грн., які заплановано встановити навесні.

 В населених пунктах громади працюють 2 провайдери мережі Інтернет: Укртелеком та ПП «Діамант ТВ».

ПП «Діамант ТВ» проведено відповідні роботи та вжито заходи щодо підключення с. Торосове до мережі Інтернет.

         На території громади рішенням депутатів селищної ради створено комунальне підприємство «Господар», працівники якого виконують роботи з надання комунальних послуг на території 13 населених пунктів. До повноважень комунального підприємства відносяться благоустрій населених пунктів, водозабезпечення та вивіз побутових відходів.

Для потреб комунального підприємства «Господар» та з метою забезпечення вивозу сміття придбано за кошти інфраструктурної субвенції сміттєзбиральний автомобіль вартістю 1 298 000 грн. Заплановано закупити 70 баків для сміття на суму 250,0 тис.грн.

.Протягом 2018-2020 років планується розширити господарську діяльність даного комунального підприємства та збільшити кількість надання комунальних послуг населенню. Наразі вирішується питання щодо придбання території, а в подальшому її облаштування, для розміщення комунального підприємства «Господар».

Крім того, проведено тендерні торги, визначено переможця та вжитио заходи щодо оформлення відповідної документація для подальшого придбання за кошти інфраструктурної субвенції екскаватора вартістю 1 099, 0 тис. грн.

 

Земельні ресурси.

         Загальна площа земель Затишанської ОТГ складає 18046,90 га. Найбільшу питому вагу становлять землі сільськогосподарського призначення 87% (15707,89 га), 9,09 % - землі лісогосподарського призначення,  та 4,3% земель відведено під житлові забудови. Землі запасу складають 9,1% від загальної площі, а питома вага земель резервного фонду складає 8,27% та 11,54% земель загального користування.

         Земельних часток (паїв) нараховується 1545 загальною площею 7259,20 га. Особисті селянські господарства займають 217,68 га землі. Кількість таких ділянок становить 107. 

 

Структура земель Затишанської ОТГ

Категорія земель

Площа, га

Загальна площа земель, всього

18046,90

Землі сільськогосподарського призначення

15707,89

Землі житлової забудови

782,68

Землі громадської забудови

13,08

Землі природно-заповідного фонду

-

Землі оздоровчого призначення

-

Землі рекреаційного призначення

-

Землі історико-культурного призначення

-

Землі лісогосподарського призначення

1641,13

Землі водного фонду

7,10

Землі промисловості

20,67

Землі транспорту та зв’язку

639,17

Землі енергетики

1,20

Землі запасу

1642,39

Землі резервного фонду

1492,70

Землі загального користування

2083,29

 

 

Площа земельних часток (паїв)

7259,20

Площа земельних ділянок під ОСГ

217,68

 

 

Кількість земельних часток (паїв)

1545

Кількість земельних ділянок під ОСГ

107

 

         Найбільшими землекористувачами на території ОТГ є:

 

Структура найбільших землекористувачів в межах Затишанської ОТГ

Землекористувач

Площа, га

ТОВ «Правда»

3 811,86

ПП  «Ямал і К»

1491,22

СФГ «Земля»

817,36

СФГ «Стан»

705,62

ТОВ «Райз-АГРО»

334,00

ВТФ «ОЛТіС» ТОВ

268,80

ТОВ «Агромаркет-Експо»

128,21

         Основу економіки Затишанської громади складають сільськогосподарські підприємства  ТОВ «Правда», ТОВ «Агромаркет-Експо», ВТФ «ОЛТіС» ТОВ, ПРАТ ВО «Облпаливо» та приватні підприємці ФОП Шестопалюк П. С., ФОП Безштанківська Л. Б., ФОП Москальов В. А., ФОП Горшкова Р. П., ФОП Добрєва О. М.

 

         Освіта.

         З метою належної організації на території громади системи освіти, розвитку мережі навчальних закладів і закладів культури, зміцнення їх матеріальної бази та забезпечення фінансового і господарського обслуговування в липні 2017 року створено управління з питань освіти, культури та молодіжної політики селищної ради, яке діє відповідно до Положення, затвердженого рішенням селищної ради від 12 липня 2017 року № 139/1-УІІ. Приведено нормативно-правову базу навчальних закладів громади у відповідність до вимог чинного законодавства.

Створено опорний заклад «Навчально-виховний комплекс «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів – дошкільний заклад» смт.Затишшя Захарівського району Одеської області» та затверджено його Статут.

Затверджено в новій редакції Статут комунального закладу «Навчально-виховний комплекс «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів – дошкільний заклад» с.Торосове Захарівського району Одеської області. Виготовлені нові печатки, зроблено відповідні записи в трудових книжках працівників освіти. За результатами конкурсного відбору призначено директора опорного закладу та укладено з ним трудовий контракт.

В двох навчальних закладах освіти навчаються 589 учнів та дошкільною освітою охоплено 125 дітей ( 93 – Затишанський НВК, 32- Торосівський НВК). В закладах освіти працюють 124 особи, з них 60 педагогічних працівників, 11 вихователів дошкільних підрозділів, 48 – технічний персонал, 2 бібліотекаря та 3 медичні сестри.

         Упродовж звітного періоду діяльність управління з питань освіти, культури та молодіжної політики селищної ради була спрямована на здійснення державної політики в галузі освіти, створення належних умов функціонування закладів освіти та їх розвитку, удосконалення змісту навчально-виховного процесу, впровадження нових освітніх технологій, розвиток здібностей дітей і підлітків, підвищення престижу професії вчителя.

         В навчально-виховних комплексах проведено ремонт на загальну суму 894 800грн.(заміна вікон і вхідних дверей в Затишанському та Торосівському НВК, капітальний ремонт спортивної зали Торосівського НВК, капітальний ремонт будівлі № 3 Затишанського НВК).

         З метою покращення умов перебування малечі  у дошкільних підрозділах навчально-виховних комплексів  Затишанської об’єднаної територіальної громади управлінням з питань освіти, культури та молодіжної політики селищної ради було замовлено нові меблі /ліжечка, столи, стільці, парти/,  шведські стінки, масажі доріжки для профілактики плоскостопості у дітей та спортивний інвентар на загальну суму 172,7 тис.грн.

         Крім того, придбано 2 пральні машини-автомат на загальну суму 15 837 грн., проведено паспортизацію будівель навчально-виховних комплексів – 12 950 грн., оновлено всі шкільні дошки в Торосівському НВК – 36 855 грн, придбано комп’ютерне обладнання, ноутбуки та комплектуючі товари для кабінету інформатики Торосівського НВК – 53 806 грн., придбано та встановлено комп’ютерний клас в Затишанському НВК для проведення дистанційного навчання – 399 017 грн. На підключення навчально-виховних комплексів до мережі Інтернет витрачено 28 921. Закуплено вугілля на суму 99 999,62 грн. 

З метою належної організації проведення компанії літнього відпочинку та оздоровлення дітей на території громади було розроблено Програму літнього відпочинку та оздоровлення дітей Затишанської селищної ради на 2017 рік. Фінансування для реалізації даної програми передбачено в сумі 20,0 тис. грн., які використано в повному обсязі.

Для забезпечення безкоштовного харчування дітей 1-4 класів, дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів  розроблено та діє Програма безкоштовного харчування учнів 1-4 класів дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів Затишанської селищної ради на 2017 рік, на фінансування якої в місцевому бюджеті передбачено 125,0 тис.грн.

         Для поліпшення умов організації повноцінного навчально-виховного процесу в дошкільних навчальних закладах громади, забезпечення якісного функціонування інфраструктури дошкільних закладів затверджено діє Програма розвитку та фінансової підтримки дошкільних навчальних закладів Затишанської селищної ради на 2017 рік, на реалізацію заходів якої в бюджеті передбачено 260.0 тис.грн.

 

         8 грудня 2017 року в смт. Затишшя відкрито дошкільний підрозділ після капітального ремонту. Приміщення розраховано на 2 групи або 40 місць. Кошти витрачені на капітальний ремонт становлять 541 344 грн.

Взагалі на утримання закладів освіти за звітний період освоєно, з урахування заробітної плати та поточних витрат, - 11 249 163 грн. 37 коп.

        

Культура.

         Мережу закладів культури громади становлять Будинок культури смт. Затишшя, Будинок культури с. Торосове, бібліотека для дітей смт.Затишшя, бібліотека для дорослих смт.Затишшя та бібліотека с. Торосове.

         З метою сприяння морально-естетичному вихованню та підвищенню культурного, духовного рівня населення, задоволення культурних потреб громадян, організації дозвілля розроблено Програму проведення культурно-масових заходів.

         На виконання даної програми закладами культури громади регулярно проводяться урочисті заходи з нагоди відзначення державних свят, днів села. Для їх організації та проведення з місцевого бюджету виділено 62,4 тис.грн.

         Вживаються заходи по зміцненню матеріально-технічної бази закладів культури. Заплановано у 2018 році придбати аудіоапаратуру на суму 75,0 тис.грн.

 

         Фізична культура та спорт.

        

         В наш час відновлення та підтримка молодіжної політики має велике значення для нашої громади. Адже ми повинні пропагандувати здоровий спосіб життя.

З метою визначення та забезпечення реалізації першочергових та перспективних заходів, спрямованих на формування моделі розвитку фізичної культури і спорту на демократичних та гуманітарних засадах розроблено Програму розвитку фізичної культури та спорту на 2017 рік, фінансування на реалізацію якої передбачає 10.0 тис.грн.

На території громади діють три спортивні команди: футбольна та дві волейбольні команди: чоловіча і жіноча.

В смт. Затишшя працює тренажерна зала. На базі Затишанського НВК педагоги подільської спортивної школи «Престиж» проводять заняття з гімнастики, акробатики та спортивних танців.

Щоб підтримати та заохотити активних спортсменів, які відстоюють честь громади на різних рівнях постійно виділяється транспорт для поїздок на змагання, які проходять за межами громади та надається фінансова підтримка.

 

         Охорона здоров’я.

         Медичну допомогу жителям громади надають амбулаторія загальної практики сімейної медицини смт. Затишшя, 2 ФАПи (с. Торосове, с. Весела Балка).

         Протягом звітного періоду року до бюджету громади надійшло медичної субвенції в сумі 3 549 300 грн, з них передано до КЗ «Захарівська центральна районна лікарня» 2 129 580 грн., та КЗ «Захарівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» 1 419 720 грн.

         Працює один аптечний пункт в смт.Затишшя та вживаються заходи щодо відкриття ще одного.

 

         Соціальний захист.

 

         З метою реалізації державної соціальної політики на території об’єднаної територіальної громади в структурі виконавчого апарату селищної ради створено та працює відділ з питань охорони здоров’я та соціальної політики.  Сьогодні працівники відділу тісно співпрацюють з управлінням соціального захисту населення Захарівської районної державної адміністрації з питань нарахування та виплати субсидій, пільг та інших соціальних допомог.  Працівники відділу формують особові справи користувачів соціальних пільг для передають їх до управління соціального захисту населення райдержадміністрації для подальшого опрацювання та нарахування соціальних виплат.

         З метою надання соціальної підтримки малозахищеним верствам населення громади селищною радою розроблено та затверджено ряд програм:

         - Програма підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей на 2017 рік;

         - Програма надання соціальної підтримки громадянам, які переселяються до населених пунктів Затишанської селищної ради з тимчасово окупованої території України та районі проведення антитерористичної операції на 2017 рік;

         - Програма підтримки ветеранів війни, інвалідів війни, членів сімей померлих (загиблих) ветеранів війни, учасників бойових дій до 72-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні на 2017 рік;

         - Програма соціального захисту населення Затишанської селищної ради на 2017 рік;

         - Програма відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян на приміських маршрутах загального користування автомобільним (залізничним) транспортом сіл та селищ Затишанської селищної ради на 2017 рік;

         - Положення про надання матеріальної допомоги;

         - Програма забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб  з їх числа на території Затишанської селищної ради на 2017 рік.   

         З метою виконання заходів передбачених даними Програмами витрачено коштів місцевого бюджету в сумі 526 500 грн., в т.ч. пільгове перевезення залізничним транспортом 355 000 грн.

 

        

 

Ринок праці.

         З метою здійснення конкретних заходів щодо часткового забезпечення зайнятості населення громади виконавчий апарат співпрацює з районним центром зайнятості.

         Так, протягом звітного періоду чисельність осіб, залучених до участі у громадських робіт та робіт тимчасового характеру становить 49 осіб, працевлаштовано 29 громадян, з них до навчально-виховних закладів – 12 чол. ( в тому числі 4 новостворених робочих місця); селищна рада 10 чол. ( в тому числі 9 новостворених робочих місця); заклади культури – 2 чол; КП «Господар» - 1 чол. (новостровене місце – водій сміттєвоза) та 3 чол. відкрили підприємницьку діяльність, із них 2 громадянина розпочали власну справу за підтримки ПРООН «Сталий розвиток сільських територій в Чернівецькій та Одеській областях».  

 

Презентацію звіту голови Затишанської селищної ради можна переглянути за ссилкою: 
https://rada.info/upload/users_files/04379255/f8f613b1ea77bc97b762821c71fdb525.pptx


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь